Kubb – Ett typsiskt svenskt utomhusspel

Kubb är faktiskt ett av dom spel som inte bara är ett spel vi svenskar älskar att spela utan dessutom ett spel som faktiskt sägs ha uppfunnits av oss Svenskar. Man tror att det är ett spel som uppfanns redan på vikingatiden och någonstans på Gotland. Man vet detta eftersom det hävdades att det var så på spelen som började säljas på Gotland runt 1990 talet. Spelet har likheter andra kägelspel som tex bowling men dess unikhet är att det spelas av två lag  på en tvåsidig plan.

Kubb är idag inte bara ett roligt svenskt spel som vi älskar att spela på våran fritid med vänner och nära utan även en typ av sport sedan 1995. Då arrangerades det första VM i kubb på Gotland. 10 år senare dvs år 2005 hade kubb utvecklats så pass mycket att 130 lag deltog från 10 olika nationer. Det är kul med kubb, men det kan bli ganska långtråkigt och därför kan casinos vara bättre. Det är ju så sjukt kul att spela på den enarmade banditen som alltid är rolig.

Hur spelar man Kubb?

Det första man gör när man ska spela Kubb är att lägga upp pjäserna. Detta gör man på följande sätt:

Kungen ska placerar i mitten av spelplanen som ska vara 8m långt totalt och 5m brett.

På varsin sida ställer sen båda lagen upp 5 kubbar var dvs 10 totalt på spelplanen.

Båda lagen får sedan 6 kastpinnar var.

Hörpinnar kan också användas med spänt snöre för att rita upp spelplanen men är inget måste och har ingen betydelse för spelet.

Spelreglerna

Reglerna nedanför är samma regler som används vid VM i kubb.

  • Kastpinnarna får endast kastas med underkast.
  • Pinnen får inte rotera horisontellt som en helikopter.
  • Pinnarna kastas alltid från baslinjen.
  • Att fälla kungen innan motståndarens kubbar är fällda är förbjudet och man förlorar direkt.

Så spelar ni kubb

  • Varje lag får kasta sina pinnar genom att turas om så att ena laget kastar alla sina pinnar först och därefter är det andra lagets tur. Först ska laget fälla motståndarens 5 kubbar med sina kastpinnar och därefter får man kasta med kungen.
  • Eftersom man har sex kastpinnar kan man alltså fälla motståndarens 5 kubbar och kungen utan att behöva vänta på att motståndarna kastar emellanåt. Alla kubbar som fälls ska kastas över på motståndarens spelhalva.
  • Om laget inte lyckas kasta sina kubbar på motståndarens planhalva inom 2 försök får det laget ställa upp kubben på valfri plats på spelhalvan och har då extra kubbar som behöver fällas. Dock får man inte gömma dessa bakom kungen utan måste hålla ett avstånd på minst en kastpinne.
  • När motståndarlaget ska kasta måste dom börja med att fälla dom nya kubbarna innan dom får kasta mot kubbarna på baslinjen. Om någon utav dessa kubbar inte fälls får motståndarlaget stå vid den kubben nästa gång dom ska kasta förutom när dom kastar mot kungen då man alltid kastar från baslinjen.
  • När ett lag har fält alla kubbar på motståndarens sida får dom kasta mot kungen och fäller man då kungen är man det vinnande laget.

Spela kubb med fler lag

Kubb kan även spelas om man är mer än 2 lag. 5 lag kan faktiskt vara med och spela. Då formar man en femkant med kungen i mitten och spelar enligt samma regler som i kubb med endast två lag. Denna typ av kubb kallas även för pentakubb. Om du gillar kubb så kanske du är intresserad av andra spel.